Hoe lang blijft zonnebrandcrème goed?

Hoe lang blijft zonnebrandcrème goed?

Dat het belangrijk is om je tegen de zon te beschermen en in te smeren, weten we inmiddels allemaal. Ondanks het feit dat de zon ervoor zorgt dat je vitamine D aanmaakt, kunnen de gevolgen van overmatige blootstelling aan de straling van de zon behoorlijk ernstig zijn. Wanneer je zonnebrandcrème over datum is, zal hij je niet meer goed beschermen en kan je huid dus alsnog schade oplopen. Het is dan ook belangrijk om er op te letten dat je zonnebrandcrème nog goed is voordat je je insmeert en de zon ingaat. In dit artikel vertellen we je hoe lang zonnebrand goed blijft en wat je zelf kunt doen om de houdbaarheid te waarborgen.

Houdbaarheid van zonnebrandcrème

De houdbaarheid van zonnebrandcrème kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het specifieke product, de formulering en de manier waarop het is opgeslagen. Over het algemeen hebben de meeste zonnebrandcrèmes een houdbaarheid van ongeveer 2 tot 3 jaar.

Houdbaarheidsdatum

Om de maximale effectiviteit van zonnebrandcrème te behouden, is het belangrijk om op de houdbaarheidsdatum te letten. Meestal staat de houdbaarheidsdatum vermeld op te verpakking. Deze datum geeft aan tot wanneer de fabrikant garandeert dat de zonnebrandcrème zijn volledige beschermingsniveau behoudt, op voorwaarde dat het correct is bewaard.

Zonnebrandcrème bewaren

Het is van belang om de zonnebrandcrème goed op te bergen, zodat hij zo lang mogelijk houdbaar blijft. Bewaar het product op een koele plaats, weg van direct zonlicht en vermijd extreme temperaturen. Op de strand of bij het zwembad kun je de zonnebrand dan ook het beste in een (koel)tas bewaren. Hitte kan de textuur en werkzaamheid van de crème namelijk beïnvloeden. 

Ook te lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de zonnebrandcrème bederft. Zorg er daarnaast voor dat de verpakking goed is afgesloten wanneer je het niet gebruikt. Zo voorkom je dat lucht, vocht of verontreinigingen de crème binnendringen en de kwaliteit aantasten.

Lees ook: Zonnebrand kopen? Dit is de beste zonnebrandcrème van 2024

Hoe weet je of zonnebrandcrème nog goed is?

Als je merkt dat de textuur, geur of kleur van de zonnebrandcrème is veranderd, of als het is blootgesteld aan extreme omstandigheden, zoals hitte of bevriezing, is het raadzaam om het product weg te gooien en een nieuwe zonnebrandcrème aan te schaffen.

Hou er ook rekening mee dat na verloop van tijd de werkzaamheid van zonnebrandcrème kan verminderen, zelfs als het nog niet de houdbaarheidsdatum heeft bereikt. Daarom is het belangrijk om nieuwe zonnebrandcrème aan te schaffen als je twijfels hebt over de effectiviteit van een oud product.

Het is sowieso altijd aan te raden om de specifieke instructies op de verpakking van je zonnebrandcrème te raadplegen en de aanbevolen houdbaarheidsdatum en bewaaradviezen te volgen om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke bescherming tegen de zon krijgt.

Conclusie

Om je huid goed te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, is een goede zonnebrandcrème essentieel. Omdat zonnebrandcrème na verloop van tijd z’n werking verliest of zelfs kan bederven, is het belangrijk om de kwaliteit goed in de gaten te houden. Dit doe je onder andere door ervoor te zorgen dat je de zonnebrandcrème op de juiste manier bewaart en door de houdbaarheidsdatum te controleren. Zo zorg je ervoor dat je zorgeloos kunt blijven genieten van de zon en het mooie weer.

Cosmetica Gids
Logo
Enable registration in settings - general