Hoe snel groeien nagels? De wetenschap achter nagelgroei

Hoe snel groeien nagels

Voor mannen is het misschien niet belangrijk, maar vrouwen hebben over het algemeen graag lange nagels. Maar hoe snel groeien nagels eigenlijk? Daar is gelukkig een behoorlijk nauwkeurig antwoord op te geven. Wanneer je kijkt naar de haargroei per dag, dan gaat het om ongeveer een tiende van een millimeter. Dit lijkt heel weinig, maar je weet zelf uit ervaring hoe snel dit kan gaan. Wel is het zo dat er allerlei factoren een rol spelen in hoe snel je nagels groeien. Daarover kan je in dit artikel alles lezen. Wij hebben de wetenschap achter nagelgroei onderzocht, om je op die manier te kunnen helpen!

1. Plaats

2. Leeftijd

3. Hormonen

4. Gezondheid

5. Dieet

Ben je benieuwd wat deze vijf zaken nu eigenlijk met de wetenschap achter nagelgroei te maken hebben? Lees verder om te ontdekken hoe snel jouw nagels groeien!

Je vinger- en teennagels moeten er goed uitzien. Daarom verzorg je ze ook. Hoe ze groeien heeft echter met veel meer te maken dan alleen de dingen die jij doet. Zo groeien ze overdag sneller dan ’s nachts en in de zomer sneller dan in de winter. Er zijn echter nog veel meer zaken die een rol spelen in hoe snel jouw nagels de lengte hebben waar jij naar op zoek bent.

Ik merk zelf ook dat er allerlei factoren zijn die een rol spelen in hoe snel je nagels groeien. Dat je ouder wordt en dat je anders met je gezondheid omgaat, maakt een groot verschil. Het is daarom juist ook interessant om te zien wat de specialisten op dit gebied hier nu eigenlijk over zeggen. Je kan daar dan mogelijk zelfs ook je voordeel mee doen.

Hoe snel groeien nagels? De wetenschap achter nagelgroei

Plaats

Wat heel erg opvallend is als je wil weten hoe snel nagels groeien, is dat de plaats van de nagels een rol speelt. Ben je bijvoorbeeld rechtshandig? Dan zullen de nagels aan die hand ook sneller groeien. Dit heeft te maken met het feit dat je ze simpelweg meer gebruikt. Ook welke vinger het betreft speelt een rol in hoe snel de nagel groeit. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de 5 vingers aan elke hand, dan zal je zien dat de nagel aan de pink altijd wat achterblijft ten opzichte van de andere 4 vingers.

Leeftijd

Een van de dingen die het eerst werd ontdekt over het groeien van nagels, is dat leeftijd een rol speelt. Al in 1980 verscheen een studie waarin dit duidelijk werd gemaakt. Een man werd 35 jaar lang gevolgd om de groei van de nagels te volgen. Daaruit kwam dat op 23-jarige leeftijd de nagel van de duim per dag bijna 0,03 millimeter sneller groeide dan toen de man eenmaal de leeftijd van 65 jaar had bereikt. De verandering in de snelheid van de groei heeft volgens experts te maken met de veranderingen in de bloedsomloop door de jaren heen.

Hormonen

Het zal je niet verbazen dat ook hormonen een rol spelen in hoe snel nagels groeien. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij vrouwen tijdens de zwangerschap. Doordat er een toename is in de aanmaak van allerlei soorten hormonen, zoals bijvoorbeeld oestrogeen, is er bij zwangere vrouwen een duidelijke versnelling in de groei van de nagels te zien. Op het moment dat borstvoeding gegeven wordt, neemt deze versnelling in de groei weer af. Ook in de pubertijd is dit te zien, wanneer er ook heel veel met kinderen gebeurt op hormonaal gebied. De groei bereikt dan zelfs een piek.

Gezondheid

Hoe het met je algehele gezondheid gesteld is, is ook een belangrijke factor. Vooral chronische aandoeningen hebben een groot effect op de snelheid van het groeien van de nagels. Ziektes aan de nieren, lever of schildklier hebben bijvoorbeeld bekende effecten op de nagels. Het gaat dan niet alleen om de snelheid waarmee deze groeien. Het gaat ook over bijvoorbeeld de gezondheid van de nagels in zijn algemeenheid. Het is bij zulke aandoeningen ook belangrijk om de dokter in te schakelen wanneer je met kwetsuren aan de nagels te maken hebt.

Dieet

Een factor die de meeste mensen wel kennen als het gaat om hoe snel nagels groeien, is die van je dieet. Wat je eet heeft nu eenmaal invloed op de ontwikkeling van jouw lichaam. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor de groei van je nagels. Het gaat dan vooral om tekorten aan bepaalde vitamines en voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je nagels niet goed groeien, maar ook kwetsbaar worden waardoor ze bijvoorbeeld eerder scheuren of breken. Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorg je dus ook dat je nagels in betere conditie raken.

Is bijten wel zo slecht?

Als je langere nagels wilt laten groeien, dan is bijten natuurlijk geen goed idee. Toch is daar wel iets tegenin te brengen. Verschillende onderzoeken wijzen erop dat bijten op je nagels weldegelijk de groei positief kan beïnvloeden. Dit is eigenlijk ook heel logisch te verklaren. Bijten en knippen veroorzaken natuurlijk schade aan de nagel. Waardoor het lichaam aan de slag gaat met herstel, bijvoorbeeld door de bloedtoevoer te verhogen. Wat dan weer leidt tot een snellere groei. Er is dus ook een theorie dat wanneer je wat sneller langere nagels wilt, het juist een goed idee is om ze een periode wat vaker te knippen. Juist ook omdat je op die manier kan zorgen dat de groei flink gestimuleerd wordt. Stop je dan op enig moment met knippen, dan zal je sneller de lange nagels hebben die je wenst.

Het gebruik van producten voor groei

Hoe snel groeien nagels wanneer je daar stimulerende middelen voor gebruikt? Uit onderzoeken blijkt dat dit dus allemaal reuze meevalt. Er zijn echter wel enkele middeltjes die je op een positieve manier kunnen helpen. Zo kan je bijvoorbeeld volgens een onderzoek uit 2007 wel wat hebben aan biotine. Hier worden je nagels sterker van. Ook is het slim om matig gebruik te maken van nagelverharders. Ook dit middel helpt je nagels sterk te houden. Aan de andere kant moet je juist weer voorzichtig zijn met nepnagels die je vastlijmt. Zoals krachtige chemische schoonmaakmiddelen tegen de lijm of tegen nagellak ook niet direct heel erg bevorderlijk zijn. Het is dus slim om die te vermijden. Wel is het belangrijk om je nagels gewoon goed te verzorgen. Daarmee blijven ze sterker en zullen ze beter groeien en minder snel breken of scheuren.

Veelgestelde vragen: Hoe snel groeien nagels?

Geldt voor vinger- en teennagels dezelfde kennis?

Het is belangrijk om te weten dat teennagels minder snel groeien dan vingernagels. Dat neemt niet weg dat de factoren die er invloed op hebben wel hetzelfde zijn. Zoals ook het gebruik van biotine en nagelverharders hetzelfde effect heeft op hoe snel de nagels van je tenen groeien.

Helpen vitamines voor je nagelgroei?

Het is waar dat vitamines een rol spelen in hoe snel nagels groeien. Het gaat dan wel om vitamines die je via voeding of supplementen binnen krijgt. Er zijn ook middeltjes die erop gericht zijn om vitamines rechtstreeks op de nagels aan te brengen. Daar is de werking echter niet van bewezen.

Waarom lijken mijn nagels soms langzamer te groeien?

Zoals je hebt kunnen lezen in het artikel zijn het moment van het jaar en zelfs het tijdstip op de dag van invloed op je nagelgroei. Wanneer je dus in december of januari in hartje winter zit, dan is het bijna logisch dat jouw nagels minder snel groeien dan ze halverwege de maand juli zullen doen.

Wat moet ik doen als mijn nagels verkleuren?

Wanneer jouw nagels verkleuren, dan kan dat weleens wijzen op een ziekte. Dit hoeft niet perse een ziekte aan je nagels te zijn. Het kan ook om allerlei andere soorten aandoeningen gaan die zich via de nagels uiten. Het kan dus best slim zijn om gewoon even langs de dokter te gaan in zo’n geval.

Conclusie

Hoe snel groeien nagels? In dit artikel hebben we de kennis verzameld die de wetenschap hierover heeft opgedaan door de jaren heen. Wanneer je snel lange nagels wilt hebben, dan is het slim om deze zaken allemaal mee te wegen. Op sommige zaken heb je geen invloed, zoals bijvoorbeeld je leeftijd. Als je ouder wordt vertraagt de groei. Ook de plek van je nagel, aan welke hand en welke vinger, kan je niet veranderen. Andere factoren kan je wel beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan wat je eet. Zorg dat je voldoende goede voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt. Het kan helpen om middeltjes te gebruiken om de nagels sneller te laten groeien, maar let daar wel goed mee op. Ook is het zo dat regelmatig knippen en goed verzorgen een rol speelt in hoe snel je nagels groeien en hoe sterk ze zijn om lang te blijven. De factoren en kenmerken hebben zowel invloed op je vinger- als je teennagels. Alleen is het wel zo dat je teennagels van nature langzamer groeien. Zorg je dat je de juiste dingen doet en alles op de juiste wijze aanpakt, dan kan ook jij die mooie lange nagels die je wenst krijgen!

Cosmetica Gids
Logo
Enable registration in settings - general