Welke haarkleur past bij mij? Tips voor het kiezen

Welke haarkleur past bij mij

Het kiezen van een nieuwe haarkleur kan een spannende en creatieve stap zijn waarmee je je uiterlijk verandert. Of je nu op zoek bent naar een subtiele verandering of een drastische make-over, de juiste haarkleur kan je uitstraling versterken en je zelfvertrouwen vergroten. 

Het vinden van de perfecte haarkleur is echter niet eenvoudig. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je haarkleur je uiterlijk versterkt en mooi past bij je huidskleur, oogkleur en persoonlijke stijl. In dit artikel geven we je verschillende tips voor het kiezen van de juiste haarkleur.

Een haarkleur kiezen op basis van je kleurtype

De beste manier om een nieuwe haarkleur te kiezen is door je kleurtype als uitgangspunt te nemen. Je kleurtype zegt iets over je huidskleur, oogkleur en natuurlijke haarkleur en kan je onder andere helpen bij het kiezen van de beste kledingkleuren én de best passende haarkleuren. Door rekening te houden met je kleurtype – zoals lentetype, zomertype, herfsttype, wintertype of neutraal type – kun je haarkleuren vinden die je natuurlijke kenmerken complimenteren en je schoonheid benadrukken. 

Vergeet echter niet dat deze richtlijnen slechts suggesties zijn. Het belangrijkste is dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt met de gekozen haarkleur. Hieronder hebben we de verschillende kleurtypes en bijpassende haarkleuren voor je op een rijtje gezet.

Lentetype

Lentetypes hebben meestal een warme, perzikachtige huidskleur met gouden of bronskleurige ondertonen. Ze hebben vaak lichte ogen in kleuren zoals groen, hazel of lichtbruin. Haarkleuren die goed passen bij lentetypes zijn gouden blond, honingblond, koperrood, warm bruin en licht kastanjebruin. Deze warme tinten complementeren de huidskleur en zorgen voor een zachte en stralende uitstraling.

Huidskleur: Warme, perzikachtige huidskleur met goud- of bronskleurige ondertoon.

Oogkleuren: Groen, hazel, lichtbruin.

Haarkleur: Gouden blond, honingblond, koperrood, warm bruin, licht kastanjebruin.

Zomertype

Zomertypes hebben een koele, rozige huidskleur met blauwachtige of zilveren ondertonen. Ze hebben meestal lichte ogen in kleuren zoals blauw, grijs of groen. Voor zomertypes zijn asblond, platinablond, middenbruin, koel bruin en mokkabruin goede haarkleurkeuzes. Deze koele tinten vullen de huidskleur aan en creëren een zachte en verfijnde uitstraling.

Huidskleur: Koele, rozige huidskleur met blauw- of zilverachtige ondertoon.

Oogkleuren: Blauw, grijs, groen.

Haarkleur: Asblond, platinablond, middenbruin, koel bruin, mokkabruin.

Herfsttype

Herfsttypes hebben een warme, gouden huidskleur met een vleugje perzik of olijf. Ze hebben vaak diepe ogen in kleuren zoals bruin, hazel of groen. Voor herfsttypes zijn kastanjebruin, amber, roodbruin, goudbruin en honingblond geschikte haarkleurkeuzes. Deze warme tinten benadrukken de natuurlijke warmte in de huid en zorgen voor een rijke en levendige uitstraling.

Huidskleur: Warme, gouden teint met perzik- of olijfkleurige ondertoon.

Oogkleuren: Bruin, hazel, groen.

Haarkleur: Kastanjebruin, amber, roodbruin, goudbruin, honingblond.

Wintertype

Wintertypes hebben een koele, heldere huidskleur met een blauwachtige of roze ondertoon. Ze hebben vaak diepe ogen in kleuren zoals blauw, grijs of bruin. Voor wintertypes zijn diepzwart, donkerbruin, asblond, platinablond en mahonie geschikte haarkleurkeuzes. Deze koele tinten creëren een sterk contrast met de huid en zorgen voor een elegante en dramatische uitstraling.

Huidskleur: Koele, heldere huidskleur met blauwe of roze ondertoon.

Oogkleuren: Blauw, grijs, bruin.

Haarkleur: Diepzwart, donkerbruin, asblond, platinablond, mahonie.

Neutraal type

Neutrale types hebben een huidskleur die zowel warme als koele ondertonen kan hebben. Ze hebben meestal een veelzijdig kleurenpalet en kunnen verschillende haarkleuren dragen. Neutrale types kunnen experimenteren met verschillende tinten blond, bruin, rood en zelfs gedurfde kleuren zoals paars of blauw. Het belangrijkste is dat ze een haarkleur kiezen die ze zelfvertrouwen geeft en bij hun persoonlijke stijl past.

Huidskleur: Veelzijdig, kan warme en koele ondertonen hebben.

Oogkleuren: Neutrale types kunnen een breed scala aan oogkleuren hebben, waaronder blauw, groen, bruin, hazel, grijs, enzovoort.

Haarkleur: Neutrale types hebben vaak heel veel verschillende haarkleuren hebben, inclusief verschillende tinten blond, bruin, rood en zelfs gedurfde kleuren zoals paars of blauw.

Waar je verder op kunt letten bij het kiezen van een nieuwe haarkleur

Naast het bepalen van je kleurtype, zijn er ook andere zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een nieuwe haarkleur. Zo is je huidige haarkleur een belangrijke factor, maar ook je persoonlijke stijl en de keuze voor permanent, semispeelt een rol. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Je huidige haarkleur

Wanneer je van plan bent om je haar te verven, is het een goed idee om rekening te houden met de basis die je nu hebt. Als je haar niet eerder geverfd is, heb je meer vrijheid dan wanneer je je haar wel eerder geverfd hebt. Soms is het namelijk nodig om je haar eerst te ontkleuren vooraleer je een nieuwe kleur kunt aanbrengen. Aangezien dit je haar uitdroogt en broos maakt, is dit niet altijd wenselijk.

Van donker naar licht

Wanneer je van een donkere kleur naar een lichte kleur wilt, zul je je haar moeten bleken. Hoe groter het kleurverschil dat je wenst, hoe schadelijker dit is voor je haar. Als je van heel donker naar heel licht wilt, zul je dit meestal in meerdere sessies moeten doen met enige tijd ertussen.

Hou rekening met uitgroei

Nadat je je haar geverfd hebt, blijft het natuurlijk gewoon groeien. Na een aantal weken zal je uitgroei dan ook duidelijk zichtbaar zijn. Hou er rekening mee dat je dit regelmatig bij moet werken om de gecreëerde look te behouden. Hoe groter het verschil met je eigen kleur, hoe meer je uitgroei zal opvallen.

Highlights

Je kunt ook overwegen om alleen voor highlights te gaan. Met name als je je haar alleen een beetje wilt oplichten is dit een interessante optie. Met highlights valt uitgroei namelijk veel minder op en is het minder vaak nodig om bij te werken. Je kunt echter ook highlights combineren met een nieuwe kleur. Op deze manier zorg je voor een dynamischer geheel met meer diepte. Vaak zorgen highlights er ook voor dat je haarkleur natuurlijker oogt.

Persoonlijke stijl

We kunnen natuurlijk allemaal richtlijnen geven voor het kiezen van de beste haarkleur, maar uiteindelijk speelt je persoonlijke voorkeur ook een rol. Het staat je dan ook helemaal vrij om af te wijken van kleuradviezen op basis van je kleurtype. 

Tips voor net geverfd haar

Tot slot hebben we een aantal tips voor je om je net geverfde haar mooi te houden. Als je een nieuwe haarkleur hebt, wil je er tenslotte zo lang mogelijk van genieten. Met de juiste verzorging hou je de kleur zo lang mogelijk mooi en fris.

Verzorg je haar intensief

Nadat je je haar geverfd hebt, is het een goed idee om je haar te verzorgen met een geschikt haarmasker. Ook kun je je haar behandelen met gespecialiseerde producten, zoals Olaplex No.3. Zorg verder voor een goede conditioner om de vochtbalans in je haar te herstellen en kies eventueel voor verzorgende leave in producten.

Producten om je kleur mooi te houden

Bepaalde kleuren vervagen sneller dan andere, waardoor je minder lang van je nieuwe look kunt genieten. Door voor verzorgingsproducten te kiezen die de kleur fris houden, hoef je je haar minder snel opnieuw te verven. Je hebt bijvoorbeeld speciale shampoo om gekleurd haar mooi te houden – zoals Andrélon Levendige Kleur Shampoo – en shampoo om gele tinten in blond haar te onderdrukken, zoals Fudge Clean Blonde Violet.

Conclusie

Het kiezen van de juiste haarkleur is een persoonlijke en creatieve keuze die kan helpen je persoonlijkheid en stijl meer naar voren te brengen. Door rekening te houden met je kleurtype, huidige haarkleur en je persoonlijke stijl, kun je een haarkleur vinden die je uitstraling verbetert en je zelfvertrouwen vergroot. Vergeet niet dat er geen strikte regels zijn als het gaat om haarkleur; het belangrijkste is dat je jezelf comfortabel en zelfverzekerd voelt met de gekozen kleur. We hopen dat je met de tips en informatie uit dit artikel de juiste haarkleur vindt om jouw look helemaal af te maken.

Cosmetica Gids
Logo
Enable registration in settings - general